Jessica van den Heuvel | Instincts
Tijdens het afstuderen aan de Design Academy zocht ik naar materiaal voor het verbinden van stoelen die symbool stonden voor mensen en kwam terecht bij lint. Het proefmodel (twee houten frames verbonden door gevlochten lint) bleek niet geschikt te zijn als zitting, maar was aan de muur wel een mooi kunstwerk en lint bleek een verrassend materiaal te zijn.
Na het afstuderen ben ik een ontwerpbureau gestart met de naam ‘instincts’ waar ik meubels ontwerp en in eigen beheer maak, maar ook gebruiksvoorwerpen als lampen, kussens en schalen. Ik werk vooral met natuurlijke materialen op ambachtelijke wijze.

Het kunstwerk van lint liet mij echter niet los en ik besloot om ook hiermee verder te gaan en inmiddels zijn er vier collecties ontstaan die regelmatig worden aangevuld.
De eerste collectie (De Connection Collection) komt voort uit het verbinden van die twee frames, het verbinden van mensen door middel van linten die symbool staan voor de overeenkomsten die je al snel zoekt bij het maken van contact. In later werk wordt er niet alleen gekeken naar mensen, maar ook naar verbindingen in bijvoorbeeld de natuur.
De tweede collectie is de Drop Collection, waar uit het kunstwerk een lint los getrokken wordt en deze wordt door middel van moulage gevuld met een andere kleur lint, soms zelfs met meerdere tinten van een kleur.
Later ontstond de Nature Collection. Hier wordt geweven met vier bij elkaar liggende kleuren, twee horizontaal en twee verticaal, gebaseerd op de kleuren en lijnen van de natuur. Zo is er een werk dat ‘Sky’ heet, ‘Sunset, Sand’ en ‘Sea.
De laatste collectie tot nu toe is de Illussion Collection. Deze is het meest verrassend aangezien er beweging in de werken lijkt te zitten, rechte lijnen lijken rond te lopen en soms word je een werk in ‘gezogen. Door met lint in opeenvolgende breedtes te werken, maar in dezelfde kleur, wordt het werk dynamisch maar blijft het toch rustig. Door verschillende weeftechnieken te gebruiken, ontstaan verschillende lijnenspellen, waarbij het licht een belangrijke rol speelt.

Kunstwerken kunnen ook in opdracht in de gewenste kleur en maat gemaakt worden.

Alle 6 werken van Jessica van den Heuvel | Instincts
Laguna
Jessica van den Heuvel | Instincts
Rainy day
Jessica van den Heuvel | Instincts
Retro Gold
Jessica van den Heuvel | Instincts
Rosebud
Jessica van den Heuvel | Instincts
Brothers
Jessica van den Heuvel | Instincts
Indian Summer
Jessica van den Heuvel | Instincts