Haveman Kunst
De Inspiratiebronnen voor mijn werk haal ik uit de wereld om me heen. Zolang ik me kan herinneren heb ik hier op allerlei manieren een creatieve uiting aan weten te geven, met in de laatste 25 jaar een duidelijke voorkeur voor de schilderkunst. Daarbij vertaalde ik de indrukken die ik op mijn vele reizen heb opgedaan, in kleurrijke, figuratieve schilderijen en portretten.

Nu maak ik abstracte werken met vaak figuratieve elementen op paneel en doek, waarbij ik me al experimenterend door materie en compositie laat leiden. Ik kan meer van mezelf uitdrukken in het avontuur van een proces wat voor een deel haar eigen weg gaat. Het durven te laten ontstaan, zonder te streven naar perfectie: ik schilder, plak, schuur en kras, breek af en bouw weer op….stukje bij beetje ontstaat een huid.
Naast motieven uit de natuur word ik vooral geboeid door de schoonheid van het verval, van wat verweerd, verroest of aangetast is door erosie. Het verval is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Mijn werk gaat over de cyclus van ontstaan, groei, beweging en verval.

Award: Premio de Marchi, Bologna 2014Alle 13 werken van Ineke van Berkom