Haveman Kunst
Maak kennis met Vlekkendingen én 3D-tekeningen!

Intuïtief en innovatief bezig zijn, dat zat er al vroeg in. Als kind zat ik vaak te tekenen. Een studie in die richting was dus vanzelfsprekend. Na het CIBAP in Zwolle (reclame- en presentatietechnieken) volgde ik dan ook de opleiding Illustratie aan de Kunstacademie in Kampen. Daar studeerde ik in 2000 niet alleen af met computertekeningen, gemaakt in Photoshop en Illustrator, maar ook met mijn zelfontworpen Vlekkendingen: intuïtieve tekeningen gemaakt bij spontane vlekken. Toen ik merkte dat mensen hierop heel vrolijk en opgewekt reageerden, besloot ik vooral met de Vlekkendingen verder te gaan. Want blijdschap delen is een feest.

Sommige Vlekkendingen zijn voorzien van een gedichtje, gemaakt door Emiel Bootsma. Op dit moment werk ik ook samen met Arno Bosch, die verhalen schrijft bij mijn werk. Het mooie is dat beeld en tekst elkaar versterken - dat is het leuke van samenwerken.

In 2017 ben ik, naast de Vlekkendingen, gestart met het tekenen met een 3D-pen. Handmatig tekeningen maken waarbij je ook de ‘ruimte’ in kan gaan, hoe leuk is dat? Ook hiermee werk ik intuïtief.

Hoewel het twee verschillende technieken zijn, gaat mijn zoektocht nu verder naar het combineren van beide passies tot weer een nieuwe kunstuiting: Vlekkendingen 3D.

Alle 17 werken van Mirjan van de Hel