Haveman Kunst
Als het om kunst gaat vind ik het altijd mooi om te iemands persoonlijkheid en visie teug te zien in diens kunst; als kunstenaar is dat wat ik hoop dat anderen in mijn werk zien..

Ik ben opgeleid als restauratie schilder maar naast het marmeren, houten en werken met bladgoud heb ik mezelf op creatief gebied verder ontwikkeld.
Vandaag de dag gebruik ik epoxyhars en olieverf om kiezel- of mineraal-vormige doeken te maken met voorstellingen van wat ik de ‘Structures of Life’ noem.

Ik zie ‘Life’ als de oerkracht die alles wat bestaat in het universum voortstuwt, van de ene scheikundige toestand naar de andere.
Met de hedendaagse mogelijkheden om het leven te bestuderen, van de kleinst waarneembare deeltjes tot op de grootste schaal is het verbazingwekkend om te zien hoe overal dezelfde soort structuren bestaan. Een walnoot lijkt op een brein, het oppervlak van een pak bevroren vis kan wonderlijk veel lijken op een stuk marmer, sommige breche-achtig steensoorten zouden ook luchtfoto's van de Noorse fjorden kunnen voorstellen .Of we kijken naar opnames van neuronen en verbazen ons over de delicate, plantachtige wortels.... van microscopisch kleine levensvormen tot in de verste uithoeken van het heelal; het leven lijkt zich overal in dezelfde structuren te manifesteren.

Materie verdwijnt nooit, alle componenten die er bestaan worden slechts steeds weer opnieuw gerangschikt in patronen en structuren, cyclus na cyclus.
Is er dan eigenlijk wel een wezenlijk verschil tussen ‘natuurlijk’ en kunstmatig? Als een spin een web bouwt, noemen we het ‘natuurlijk’ dus als grote dieren als wijzelf dingen creëren, is dat niet ook onderdeel van het grote systeem, waarbij alle materie oneindig wordt gerecycled?
Oneindigheid gaat het bevattingsvermogen van het menselijk brein te boven. Maar er is alleen die oneindigheid en wij kunnen ons slechts verwonderen...
Mijn doeken zijn gepolijst en hebben een micro-cristaline waslaag, ze hebben geen frame nodig vanwege hun dikte en zijn al voorzien van een ophangsysteem. Ook worden ze geleverd met authenticiteit certificaat.

Alle 16 werken van Vanessa Jongebloet